Leerkracht die geen handen schudt mocht ontslagen worden

Een docente van een Utrechtse school die vanwege haar godsdienstige overtuiging geen handen meer wilde geven aan mannen, mocht door haar werkgever geschorst en ontslagen worden. Dat heeft de rechtbank Utrecht bepaald. De specifieke omstandigheden van dit geval hebben ertoe geleid dat er een vertrouwensbreuk tussen de docente en haar werkgever was ontstaan, waardoor het dienstverband niet kon worden voortgezet.

De leerkracht maakte aan het begin van het schooljaar 2006-2007 in een e-mail bekend dat zij vanwege haar geloofsovertuiging geen handen meer wilde geven aan mannen. Omdat zowel de leerlingenpopulatie als het team van medewerkers van de Utrechtse school een zeer diverse samenstelling heeft acht de rechtbank het voldoende aannemelijk dat het besluit van de vrouw en de wijze waarop zij dit kenbaar heeft gemaakt, tot emotionele discussies en onrust op de school heeft geleid. Ook de grote media-aandacht voor de kwestie beïnvloedde de verhoudingen op de school negatief.

De school mocht de docente daarom schorsen en later ontslaan, temeer omdat zij haar besluit om geen handen meer te schudden zonder vooroverleg met de schoolleiding via een e-mail aan de medewerkers van de school had verstuurd, waardoor zij op voorhand pogingen om tot een gezamenlijke oplossing of aanpak te komen, heeft gefrustreerd. Daardoor is sprake van ernstig verstoorde verhoudingen.

Door het ontslag van de vrouw is de vrijheid van godsdienst niet in het geding, vindt de rechtbank.

De uitspraak betekent niet dat de school alle docenten kan verplichten om handen te schudden van andere personen, ongeacht hun geslacht. De rechtbank zegt dat het niet de taak van de bestuursrechter is om bij wijze van voorlichting in een uitspraak overwegingen van principiële aard op te nemen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Bel me terug
Hoe laat wilt u terug gebeld worden?
Gratis advies? Mail ons