Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen

U hebt uw baan verloren door bijvoorbeeld een reorganisatie, het vervallen van functies, overname, fusie of faillissement. Dit wordt ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen genoemd. Een werkgever kan u niet zomaar ontslaan om bedrijfseconomische redenen. Er moet rekening gehouden worden met diverse aspecten. Zo moet een werkgever onder andere kunnen aantonen of onderbouwen dat ontslag wegens bedrijfseconomische redenen feitelijk nodig is en er geen mogelijkheid tot herplaatsing binnen het bedrijf is.

Afspiegelingsbeginsel

Als ontslag daadwerkelijk noodzakelijk is, moet er door uw werkgever wel gebruik zijn gemaakt van het afspiegelingsbeginsel. Werknemers met een gelijkwaardige functie worden dan verdeeld in leeftijdsgroepen; dit noemt men uitwisselbare functies. Binnen de afgespiegelde categorie geldt dan dat de werknemer die het minst lang in dienst is, het eerste ontslagen dient te worden.

Wel of geen Sociaal Plan?

Is er sprake van een Sociaal Plan binnen het bedrijf? Dan wordt u meestal een regeling aangeboden. Slechts wanneer het echt slecht gaat met het bedrijf zal er geen regeling worden aangeboden. Toch is het in veel gevallen mogelijk om alsnog een redelijke regeling te treffen met uw werkgever.

Collectief ontslag

Bent u met meer dan twintig andere collega's die binnen drie maanden ontslag om bedrijfseconomische redenen hebben gekregen? Dan is er sprake van een collectief ontslag. In dit geval moet uw werkgever het ontslag melden bij de vakbonden, dit is geregeld in de Wet Melding Collectief Ontslag bedrijfseconomische redenen (WMCO).

Heeft u nog vragen of weet u niet wat u het beste kunt doen in uw situatie, neem dan contact met ons op.

Bel me terug
Hoe laat wilt u terug gebeld worden?
Gratis advies? Mail ons